lauantai 4. tammikuuta 2014

Missä nukun yöni?

Muutto lähelle kotia (siis tässä tarkoitan nyt kodilla koti-kotia eli vanhempien kotia) onkin ollut mielenkiintoinen juttu. Opiskellessani meni junamatkoihin kotiin (tässä tarkoitan nyt omaa kotia) yli kaksi tuntia, eli ei ihan noin vain tullut tehtyä iltavierailua. Nyt kuitenkin ajan parikytä minuuttia, mikä tarkoittaa, että on helppo ajaa muuten vain pyörähtämään tai käymään vaikka saunassa.

Eilen koti-kotona pyörähtäessä, tai tarkemmin sanottuna sen jälkeen, kävikin mielenkiintoinen juttu. Olin puolenyön aikaan ajanut väsyneenä (ei niin väsyneenä, että nukahtaisin rattiin) kämpälleni sillä ajatuksella, että pääsen pian nukkumaan. Kuitenkin ulko-ovella huomasin, ettei avaimeni käynytkään lukkoon! Tänään päivällä asia hieman selkeni: kyllä, lukoissa on jotain häikkää ja saan erillisen avaimen ulko-ovea varten, joka lukkiutuu yöksi (tai sain väliaikaisen avaimen heti, mutta ihan oman, kunhan isännöitsijä pääsee viikolla hoitamaan asiaa). Tämmöisessä yöllisessä tilanteessa ei voi kuin kaiken ärsytyksensä ja väsymyksensä keskeltä yrittää huokaista helpotuksesta, että vanhemmat asuvat niin lähellä ja pääsee tuttuun pehmeään sänkyyn nukkumaan.

Tuollainen voi olla tilanne, jossa ei ole paljoa valinnanvaraa. Mutta entäs ne tilanteet, kun on? Olen nyt nukkunut kaksi yötä omassa kotona (ensin toin tavaroita osissa ja nukuin vanhempien luona, sitten muutin itseni ja nukuin pari yötä täällä, viime yön nukuin taas koti-kotona ja nyt olen taas täällä omassa kotona). Se on jännä, miten kovasti nukkuminen tekee kämppään kodin tuntua; aluksi tämä tuntui vain paikalta, johon kuljetan tavarani. Ensimmäisenä iltana tämä tuntui omalta paikalta, täällä minun nyt kuuluukin olla. Mutta aamulla muutos oli valmis (tai mikään valmis tule koskaan olemaan, koko ajanhan kaikki muuttuu ja kehittyy): minusta tuntui, että olen kotona ja täällä haluankin olla.

Jostain olen kuullut lauseen "koti on siellä, missä sydän on", mutta kokemuksestani voisin sanoa, että "koti on siellä, missä silmäni ummistan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti